Externe bliksembeveiliging – voor veilige ziekenhuizen.

Het voorkomen van schade door blikseminslag en het beschermen van mensenlevens speelt in ziekenhuizen met hun bijzonder kritieke infrastructuur een enorm belangrijke rol. Daarom is de installatie van een externe bliksembeveiliging veelal verplicht.

Al bij de planning moet rekening worden gehouden met de bliksembeveiligingsklassen van de afzonderlijke gebouwen. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van een risicoanalyse zoals omschreven in EN 62305 - 2.

Om aan alle specificaties met betrekking tot beveiliging te voldoen, moeten de maatregelen in detail worden gepland.

1: Steunbuis 2: Driepoot statief 2: Driepoot statief 3: HVI long-leiding 4: Dakleidinghouder 4: Dakleidinghouder 5: Leidinghouder 6: UNI-scheidingsklem 1: Steunbuis 2: Driepoot statief 2: Dreibeinstativ 3: HVI long-leiding 4: Dakleidinghouder 4: Dakleidinghouder 5: Leidinghouder 6: UNI-scheidingsklem

105325 

Steunbuis GVK/AI met opvanger

Steunbuis GFK/Al met zijuitgang voor statieven, interne eindsluiting en potentiaalvereffening-veerelement voor HVI lange kabel, voor afzonderlijke (geïsoleerde) montage van bliksembeveiligingen met opvanger.

Add  Details

107390 

Driepoot statief

Driepoot statief (uitvoering inklapbaar) voor steunbuis D 50 mm met zijdelingse uitlaat of vangstang D 40 mm met reductietoebehoren.

Add  Details

102012 

Betonsokkel

Betonsokkel echter zonder wig, voor het opstellen van driepoot statieven met schroefdraadstangen M16.

Add  Details

819135 

HVI long-leiding

Hoogspanningsbestendige, geïsoleerde afleider voor het aanhouden van de scheidingsafstand tot elektrisch geleidende delen conform EN 62305-3 om gevaarlijke overslagen tussen delen van de externe bliksembeveiliging en interne, geleidende delen te voorkomen.

Add  Details

253026 

Dakleidinghouder HVI-leiding

Dakleidinghouder met eenvoudig leidinghouder type FB, voor de bevestiging van rondleidingen of banden (met adapter) met losse leidingsgeleiding op platte daken.

Add  Details

459129 

UNI-scheidingsklem

UNI-scheidingsklem conform EN 62561-1, voor het verbinden van de afleiding met de aardinvoering.

Add  Details

De juiste weg naar externe bliksembeveiliging voor ziekenhuizen.

Externe bliksembeveiliging werkt via bliksemopvangers die u op het dak installeert. Zoals de naam al zegt, vangen deze directe blikseminslagen op en leiden deze veilig naar aarde af. De basis hiervoor is dat het externe bliksembeveiligingssysteem via de afgaande leidingen met de aarding en de potentiaalvereffening verbonden is. 

Ziekenhuizen beschikken veelal over dicht bijeen geplaatste dakconstructies. Hiertoe behoren onder andere componenten voor de verwarmings-, airconditionings- en ventilatietechniek, liftschachten of PV-systemen. Met het oog op optimaliseringen van het energiebeheer en een daarmee gepaard gaande uitbreiding van de opwekking van zonne-energie zal het vrije dakoppervlak nog verder worden verkleind. Daarom is het voor de planners moeilijk om de externe bliksembeveiliging normconform te laten plaatsen. 

De uitdaging voor u: tussen de vanginrichting en geleidende metalen delen moeten scheidingsafstanden worden aangehouden om vonkvorming te voorkomen. Door ruimtegebrek op ziekenhuisdaken is dat echter vaak moeilijk.

De oplossing: HVI-leidingen. Door het gebruik van deze hoogspanningsbestendige, geïsoleerde afleiders kunt u scheidingsafstanden verwaarlozen en toch zeker zijn dat bliksemstromen veilig naar de aardingsinstallatie worden afgevoerd. 

Belangrijke informatie over de download

DS151 Gebouwen veilig beschermen Systeemoplossingen voor afzonderlijke interceptiesystemen .pdf
WPX044 Voorstel voor bescherming Vorming van equipotentiaalvlakken .pdf
PL014 Praktische oplossing Stap- en contactspanning .pdf

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.

Technische ondersteuning

[email protected]     T. +31(0)85 07 10 280